Ягодово-млечна маджарица




  • При използване на рецепта от този блог, цитирайте източника FEDORCKA.BLOGSPOT.COM С ЛИНК КЪМ РЕЦЕПТАТА! В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ, НАРУШАВАТЕ АВТОРСКИТЕ ПРАВА! СЪЩОТО ВАЖИ И ЗА СНИМКОВИЯ МАТЕРИАЛ!

Много мекички пастички – муцка :), правила съм ги в различни варианти - с кори като за Медовик, защото когато я правя, използвам само 5 от общо 8-те кори. Този път реших да направя корите, както са в оригиналната рецепта. 
Няма какво да се лъжем, въртелива работа е, затова ако случайно решите да запълните време с нея, то по-добре си пригответе корите от предишния ден.


правоъгълна форма 18,5 см на 27,5 см
Разбира се, може да се направи и в кръгла форма.

Продукти:
кори
300 грама брашно
100 грама краве масло на стайна температура
100 грама захар
100 грама заквасена сметана
1 белтък
1 чаена лъжичка сода бикарбонат

ягодов крем
450 грама замразени или пресни ягоди
3 чаени чаши вода
6 супени лъжици захар
1 опаковка нишесте, аз използвах ягода на Биосет

ванилов крем
750 милилитра прясно мляко
4 жълтъка
75 грама нишесте ванилия на Биосет
100 грама краве масло - вместо него може да използвате готов крем Парадиз ванилия на д-р Йоткер (имам предвид да го приготвите според рецептата на опаковката), по-ароматно е (пробвах веднъж), но аз избягвам тези кремчета с много Е-та.
200 грама захар
300 милилитра животинска сладкарска сметана
1 и 1/2 пакетчета желатин на прах от по 10 грама
3 ампули ванилия д-р Йоткер


Към изброените продукти добавяме брашното и замесваме нелепнещо тесто, което оставяме за 30 минути да почине. Разделяме тестото на 6 равни части. Всяка част разточваме върху хартия за печене, поръсена с малко брашно. Може да се наложи и при разточването да използваме малко брашно. Разточваме на много тънка кора. Аз разточвах с размери малко по-големи от 18,5см на 27,5см. Печем корта в предварително загрята фурна на 190°С за 5-7 минути. Изваждаме тавата, като с рамка за печене изрязах до размера, който ми е нужен (18,5см на 27,5см), още докато е топъл блата, защото след като се охлади се чупи много лесно. По същия начин процедираме и с останалото тесто. Не изхвърляйте изрезките – те са много вкусни и хрупкави.

Приготвяне на крема
Смесваме жълтъците със захарта, разбъркваме. Добавяме ги към 500 милилитра прясно мляко, което поставяме на котлон на умерен огън, бъркайки непрекъснато. В останалото прясно мляко разтваряме нишестето, което добавяме към заврялото мляко със жълтъците. Бъркаме до сгъстяване на крема. Сваляме тенджерата от огъня. Прибавяме ванилиите, кравето масло, разбъркваме до разтопяване на маслото.
Разбиваме до меки върхове сметаната.
Желатинът накисваме в 100 милилитра вода до набъбване, след което го разтваряме на водна баня.
Към охладения крем добавяме сметаната, разбъркваме внимателно, а после прибавяме и разтворения желатин. Разбъркваме на най-ниска скорост с миксера за съвсем кратко. 

Приготвяне на ягодовия крем
Смиламе ягодите на няколко пъти в блендер. Поставяме ги в тенджера с 2 и 1/2 чаени чаши вода и захарта на умерен огън. В 1/2 чаша вода разтваряме нишестето, прибавяме го към заврялата смес. Бъркаме до сгъстяване на крема.

Сглобяване
В рамка за печене с променящи се размери поставяме една кора. Отгоре изливаме 1/3 от топлия ягодов крем. Покриваме с друга кора. Отгоре 1/3 от ваниловия крем, пак кора, ягодов крем, кора, ванилов крем, кора, ягодов крем, кора, ванилов крем. Заравняваме. Оставяме в хладилник за една нощ, след което махаме рамката. Режем парчета с гладък нож, потопен в гореща вода, след което подсушен. Поръсваме с кокосови стърготини, бял шоколад или каквото решите, но може и без нищо. 


Коментари

  1. Е, нямаш милост! Тъкмо се заканих известно време да не докосвам сладко, а вече три пъти се връщам на снимката и само липсата на замразени ягоди ме възпира да запретна ръкави и да я започна!!!
    И Честита да е Новата година, пълна със здраве и сбъднатости!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря много за хубавите пожелания, Игличе!
      Здраве и успешна година! :)

      Изтриване
  2. Майсторче си ти ;) За много години!

    ОтговорИзтриване
  3. Красива зимна приказка...
    Впечатляващо фин, елегантен и празничен старт на новата 2017, Инче!
    Нека бъде за теб здрава, вдъхновена и успешна, с много радост и щастие!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дианче!
      Здраве и много щастливи дни с любимите ти хора :)

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации