Лахмаджун пиде



  • При използване на рецепта от този блог, цитирайте източника FEDORCKA.BLOGSPOT.COM С ЛИНК КЪМ РЕЦЕПТАТА! В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ, НАРУШАВАТЕ АВТОРСКИТЕ ПРАВА! СЪЩОТО ВАЖИ И ЗА СНИМКОВИЯ МАТЕРИАЛ!

Продукти:
тесто
1 белтък
1/2 чаена чаша топло прясно мляко
1/3 чаена чаша топла вода
1/3 чаена чаша кисело мляко
1/3 чаена чаша слънчогледово олио
7 грама суха мая
1 супена лъжица захар
1 чаена лъжичка сол
около 500-600 грама брашно за получаване на меко тесто, може и повече да отиде, въпросът е да не го направите твърдо

пълнеж
600 грама говежда кайма
1 червена чушка
2 зелени чушки
2 глави лук
2 чаени лъжички червен пипер
черен пипер
1/2 чаена лъжичка смлян кимион
2 чаени лъжички сол или на вкус
1 много голям домат или два средно големи
ако обичате лютиво, може да добавите и малко люта чушка или лютив червен пипер
1/2 връзка нарязан магданоз
слънчогледово олио

за намазване
2 жълтъка
5 супени лъжици вода
2 супени лъжици слънчогледово олио

Първо приготвяме пълнежа. Аз задушавам, не пържа, но вие може да изпържите нарязания на дребно лук, нарязаните на дребно чушки. Когато са чушките омекнат, добавяме обеления и нарязан на парченца домат. Готвим около 5 минути, след което добавяме каймата, разбъркваме, за да се раздроби добре. След каймата се посготви, добавяме подправките и готвим още около 5 минути. Сваляме от огъня и оставяме да изстине, а през това време приготвяме тесто. Когато сместа изстине, добавяме нарязания магданоз. Разбъркваме.

Приготвяне на тестото
В  купа смесваме продуктите за тестото, но без брашното. Добавяме на части брашно до получаване на меко тесто. Месим тестото за около 5 минути, поставяме го в купа, покриваме го с кърпа и оставяме за около 20 минути.

След като тестото е престои, разделяме го на 16 или 20 равни части, зависи колко големи лодки искате да получите.
Всяка част разточваме на продълговата ивица върху набрашнена повърхност. В средата поставяме ивица от пълнежа - около 2-3 супени лъжици. Завиваме тестото, така че да получим нещо като лодка, прищипвайки краищата. Внимателно пренасяме всяка лодка върху тава, покрита с хартия за печене. Редим лодките на разстояние една от друга, мажем ги със смесените жълтици, вода и олио. Печем в предварително загрята фурна на 200С за около 15-20 минути - следете да не ги изгорите.


Ако искате, можете да добавите кашкавал в лодките, но това го направете след като сте пекли около 8-10 минути, за да не ви изгори кашкавала. Ние го обичаме леко разтопен, а не запечен, но въпрос на вкус. Добавих и малко сирене Салакис. По същия начин процедирайте и с останалите парчета тесто. Може да използате и друга плънка - сирене, извара, яйце, магданоз или пък гъби, яйце, домати... каквото решите. Хубаво е да имате някаква пикантна нотка все пак, но е за деца, по-добре си я спестете на някои от лодките.


 При използване на рецепта от този блог, цитирайте източника FEDORCKA.BLOGSPOT.COM С ЛИНК КЪМ РЕЦЕПТАТА! В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ, НАРУШАВАТЕ АВТОРСКИТЕ ПРАВА! СЪЩОТО ВАЖИ И ЗА СНИМКОВИЯ МАТЕРИАЛ!

Коментари

Популярни публикации